Overfølsomhed over for grøntsager og bælgfrugter

Om

Pollenallergi kan føre til reaktioner på visse frugter, grøntsager og nødder. Dette skyldes, at kroppens immunsystem ikke kan skelne mellem proteiner i pollen og lignende proteiner i bestemte fødevarer. Det betyder, at man kan få allergiske symptomer, når man spiser disse fødevarer, selvom man ikke har en egentlig fødevareallergi.

Symptomer

De mest almindelige symptomer på krydsreaktioner mellem pollen og mad er kløe i mund, svælg og ører, løbende næse og let hævelse i læber, mund og svælg. I sjældnere tilfælde kan man opleve nældefeber, astma, oppustethed og diarré. Symptomerne kan være til stede året rundt eller kun i pollensæsonen, afhængigt af den enkelte.

Behandling

Krydsreaktioner forsvinder typisk, når man undgår de fødevarer, der udløser symptomerne. Varmebehandling af mange grøntsager (kogning, stegning, bagning) kan også mindske eller fjerne reaktionen, undtagen selleri. Det er dog vigtigt at bemærke, at at undgå de krydsreagerende fødevarer ikke hjælper på symptomerne fra selve pollenallergien. Hvis du oplever symptomer, bør du kontakte din læge eller en allergolog for at få en korrekt diagnose og behandlingsplan.