Melstøv og arbejdsmiljø

Om

Hvis du arbejder med mel, for eksempel som bager, konditor eller i en brødfabrik, kan du blive udsat for melstøv. Melstøv kan komme fra forskellige typer mel som hvede, rug, byg, havre og majs. Der kan også være tilsætningsstoffer og forureninger som svampesporer og små dyr i melet. Melstøv på arbejdspladsen kan give helbredsproblemer, især hvis du arbejder med det i mange år.

Symptomer

De mest almindelige symptomer på problemer med melstøv er allergiske reaktioner som høfeber (nys, løbende næse, kløende øjne) og astma (hoste, åndenød, hvæsende vejrtrækning). Nogle kan også få hudproblemer som eksem, især hvis man arbejder meget med dej. Der er også en øget risiko for at få huller i tænderne, hvis man indånder meget mel- og sukkerstøv. Personer, der i forvejen har allergi eller astma, har større risiko for at udvikle problemer med melstøv.

Behandling

Hvis du får symptomer, kan lægen undersøge dig for allergi med blodprøver eller hudpriktest. Behandlingen afhænger af, hvilke symptomer du har, men kan for eksempel være medicin mod allergi eller astma. Det er også vigtigt at forebygge ved at bruge udsugning, støvmaske og gode rengøringsrutiner på arbejdspladsen. Hvis du udvikler allergi over for mel, kan det være nødvendigt at skifte arbejde, hvis det ikke er muligt at undgå melstøv. Det kan også være relevant at få socialmedicinsk hjælp, hvis du ikke kan fortsætte i dit fag.