Madforgiftning
Om
Madforgiftning er en sygdom forårsaget af toksiner (giftige stoffer) i bakterielt forurenet mad. Symptomerne opstår typisk 1-6 timer efter indtagelse af den forurenede mad (opkastning) og 6-24 timer (diarré). Sygdommen skyldes ofte dårlig køkkenhygiejne, fx opbevaring af mad ved for lav temperatur, utilstrækkelig nedkøling eller opvarmning. De fleste tilfælde er milde og går over af sig selv inden for 1-2 dage.
Symptomer
- Kvalme
- Opkastning
- Mavesmerter
- Diarré
- I alvorlige tilfælde: dehydrering og påvirket almentilstand
Behandling
De fleste tilfælde af madforgiftning kræver ingen specifik behandling. Hvile og rigeligt væskeindtag er vigtigt for at undgå dehydrering. I alvorlige tilfælde, hvor man er stærkt dehydreret eller almentilstanden er påvirket, kan indlæggelse på hospitalet være nødvendigt for væsketerapi. Antibiotika er sjældent nødvendigt.