Kulhydrattælling ved type 1 diabetes

Om

Kulhydrattælling er en metode, som personer med type 1 diabetes kan bruge til at beregne, hvor meget insulin de skal tage i forbindelse med et måltid. Metoden hjælper med at tilpasse insulindosis til mængden af kulhydrat (sukker og stivelse) i maden, så blodsukkeret holdes så stabilt som muligt. Kulhydrattælling kan gøre det lettere at opnå et godt blodsukker og mindsker risikoen for for lavt blodsukker (hypoglykæmi).

Symptomer

Hvis blodsukkeret ikke er velreguleret, kan man opleve træthed, tørst, hyppig vandladning og ubehag. For lavt blodsukker kan give sved, rysten, sult, uro og i værste fald bevidstløshed. Ved god regulering af blodsukkeret med kulhydrattælling kan disse symptomer mindskes.

Behandling

Når du bruger kulhydrattælling, lærer du at vurdere, hvor meget kulhydrat der er i din mad, for eksempel i brød, ris, pasta, kartofler, mælk og frugt. Du får hjælp af dit behandlingsteam til at lære teknikken og til at beregne, hvor meget insulin du skal tage til dine måltider. Ofte bruges en app eller særlige blodsukkerapparater, som kan hjælpe med beregningen. Det er vigtigt at føre regnskab over, hvad du spiser, dit blodsukker og hvor meget insulin du tager, så behandlingen kan tilpasses dig. Du kan få støtte og vejledning af dit behandlingsteam og eventuelt bruge Diabetesforeningens gratis app til kulhydrattælling.